недеља, 28. фебруар 2016.

Spavači



Jedan spavač je u svoju sobu ušao kasno noću i rešio da tamo dočeka toplo prolećno jutro. Skuvao je kafu i izašao na terasu. Prstima dodiruje gvozdenu ogradu. Železničke šine dele ovaj grad na pola. Izgledaju mu kao dve zdrave i dugačke misli koje svetle u jutarnjoj izmaglici srebrnim sjajem. Nisu one krive što se oko njih stvorio grad. Gleda ih zelenim očima. Siluetu grada miluje tog jutra plavetnilo praskozorja. Gleda krovove kuća i puste ulice. Na trenutak prizor izgleda kao na starim fotografijama. Zbog promenljivog svetla ima neki nepredvidiv izgled koji se stalno menja. Bezbedno i dugo gleda u taj prizor, koji, njemu se čini, kao da ima fotografskog zrna u sebi. Voz će doći! Uživa u tom trenutku kao da mu je prvi.

Nakon prvih sunčevih zraka, jedan drugi spavač koji se rano probudio zbog čudnih snova, ušao je u kuhinju da skuva čaj. Grad polako završava san. Zgrade, tiho i stidljivo, počinju da mu pričaju nešto. Ključevi u bravi, zvuk upaljenog televizora kod komšije, cvrkut ptica napolju, zvuk lončeta za kafu na ringli...kao da je neko pritisnuo nevidljivi prekidač za budjenje. Čak su se i boje pomešale, u neku žutu sa tek povremenim tragom plave i roze, kao blagi potezi četkicom. Kao da postoji neki prelaz iz sna u javu, kada je sve nekako prozračno. Gutljaj voćnog čaja se provlači kroz lepljivo grlo. Opušak cigarete, bačen kroz prozor, pada u podnožje zgrade. Vratio se u sobu i zamračivši je, pokušavao je da zaspi.

Čuje se brujanje u daljini. Jedan snažan pisak kao nož prolazi kroz jutarnji vazduh. Voz prolazi šinama i nestaje u daljini, kao tamna tačka. Ova apstraktna slika nastaje u osvetljenim sobama, na jastucima nekih drugih spavača koji se bude. Posle toga počinje užurbani svetli dan sa svojom kakofonijom zvukova, mirisima, oblicima i ljudima koji više nisu spavači.
 
Jedan čovek u majici i naočarima za sunce nije uopšte spavao. Nosi neke slike pod miškom, gradske pejzaže koje je uradio te noći, koje liče na doživljaje prethodnih spavača. Odrpana skitnica mu prilazi iza leđa i tresne ga motkom po glavi i ovaj se onesvesti. Na zgražavanje prolaznika, skitnica uze slike, i otrča na pijacu gde ih proda za sitne pare. Kupi da jede i pije, sakri se u neko šiblje pored pijace, i zaspa slatkim snom.

Нема коментара:

Постави коментар